Бронхіальна астма — складне і непередбачуване захворювання органів дихання. Патологія виникає з найрізноманітніших причин і не залежить від віку людини.
Зміст
- 1 Необхідність дієти
- 2 Мета дієти
- 3 Дієта по Певзнером
- 4 Правила харчування
- 4.1 Добовий раціон
- 4.2 Дієта для дитини
- 5 Дозволені продукти
- 6 Небезпечні і шкідливі продукти
- 7 Нейтральні продукти
Необхідність дієти
харчування людини є основним чинником його здоров’я протягом усього життя. Лікувальна дієта при астмі часто допомагає тим хворим, для яких інші методики терапії не роблять позитивного впливу.
Харчування при бронхіальній астмі у дорослих не є лікувальним методом, проте воно вважається дієвим способом, який дозволяє попередити астматичні напади і поступово звести їх до мінімуму. Лікувальна дієта при бронхіальній астмі регулює кількість, якість їжі. Також необхідно строго дотримуватися технології обробки продуктів, і навіть встановити час прийому їжі. Фахівці з дієтичного харчування радять своїм пацієнтам дотримуватися звичного раціону, проте зі списку щоденних страв слід виключити такі харчові продукти, які потенційно можуть стати причиною алергії. Тому спеціально розроблена дієта для астматиків вважається результативним методом, який дозволяє полегшити стан хворого, стабілізувати перебіг хвороби і попередити прояв багатьох ускладнень і рецидивів.
Мета дієти
гіпоалергенних дієта при бронхіальній астмі переслідує такі цілі:
- Вона здатна зменшити хронічне запальне протягом в бронхах і легенях, а також відновити чутливість слизової бронхів.
- Виключення алергенної їжі стабілізує обмінні процеси в організмі.
- у результаті того, що запалення зменшується і нормалізується обмін речовин, то спазми бронхів, що викликають кашель і задуха, трапляються все рідше і рідше.
Важливо те, що повноцінне і здорове харчування покращує імунітет людини, а значить, допомагає уникнути нових нападів і полегшує перебіг астми.
Дієта по Певзнером
Якщо в період ремісії можна просто обмежити деякі опасн Перші для астматика страви, то під час загострення захворювання лікарі рекомендують хворим з бронхіальною астмою дотримуватися дієтичного столу № 9.
Спеціальна класифікація дієтичних столів в залежності від симптомів хвороби була розроблена і успішно впроваджена радянським вченим М.І.Певзнером . Завдяки продуманій системі і режиму харчування по дієті 9 типу, хворим вдається уникнути важких симптомів і поганого самопочуття під час загострення. Тому щадний дієтичний стіл № 9 при БА, рекомендований хворим — не просто профілактичний захід, а необхідне лікувальне харчування, яке допомагає знизити ризик виникнення задушливого кашлю і нестачі повітря. Дієтологи радять обов’язково і пунктуально дотримуватися дану щадну дієту.
Правила харчування

Що ще важливо знати:
- Якщо стан здоров’я хворого на астму не супроводжується іншими захворюваннями, то варто харчуватися невеликими порціями і не менше 5 разів на день. Бажано щоб останній прийом їжі був не пізніш 19.00-19.30. Перед сном в залежності від уподобань людини можна випити склянку йогурту, кефіру або соку.
- Нерідко алергічну реакцію з наступним нападом астми провокують різні малокорисні хімічні добавки і компоненти, які широко використовуються в сучасній харчовій промисловості. З огляду на ці нюанси, хворі на астму стали змушені звести до мінімуму вживання готових кондитерських виробів, напівфабрикатів та інших продуктів, які мають дуже тривалий термін зберігання.
- Буває так, що причиною астми стає також особлива чутливість організму людини до цвілевих грибків. Саме тому астматики повинні їсти лише свіжі продукти. Якщо овочі або фрукти зберігалися в холодильній камері понад 24 годин, краще не вживати їх у сирому вигляді. Раціональним рішенням буде піддати їх термічній обробці.
- Наступне правило, яке грає істотну роль для забезпечення нормального самопочуття при алергії — це грамотне кулінарне приготування продуктів. Вони повинні подаватися у відварному, тушкованому або запеченому вигляді. Також вітається приготування парових страв. Повністю повинна бути виключена смажена обробка продуктів.
- М’ясний, курячий або рибний бульйон в більшості випадків також провокує алергію у людини і робить це набагато частіше, ніж вживання в їжу відвареного м’яса або риби. Тому для приготування перших страв вода під час варіння бульйону повинна змінюватися не менше 3 разів.
- Також необхідно потурбуватися про підтримку нормального функціонування шлунково-кишкового тракту. Традиційним вирішенням питання є вживання кисломолочних продуктів, таких як знежирений кефір, йогурт без штучних добавок, кисле молоко. Бажано вживати побільше сирих фруктів і овочів, які уможливлюють регулярну моторику кишечника і стимулюють захисні бар’єри організму.
- Крім того, одне з головних правил харчування для хворих на бронхіальну астму — це достатня кількість білків, вуглеводів і жирів. Найбільш часто алергію провокує надмірну кількість білкових продуктів — це м’ясо, молоко, риба. Саме тому необхідно обмежити їх вживання, а в періоди загострення захворювання зовсім виключити їх з раціону.
- Зняти запальні процеси в дихальній системі можна за рахунок часткового або повної відмови від швидкозасвоюваних вуглеводів — цукру, меду, солодких джемів і варення .
Важливо, щоб в раціоні астматика було багато природних антиоксидантів, селену, мікроелементів і вітамінів.
Добовий раціон

Розрахувати добовий раціон людини з астмою допоможе лікуючий лікар. Норма залежить від віку пацієнта, зростання і маси тіла, а також його рухової активності. В середньому добовий раціон дорослого хворого виглядає наступним чином:
- Щоденна норма білків становить близько 80 г, половина з яких повинна бути рослинного походження.
- Норма жирів повинна становити близько 70 г щодня, в тому числі 40 г рослинного виду.
- вуглеводів повинно бути приблизно 300 м Масу вуглеводів слід зменшувати у випадках ускладненого перебігу захворювання. Тому здобні вироби і макарони краще замінити свіжими овочами, фруктами і зеленню.
Для полегшення дихання і відходження мокроти під час нападу слід уважно стежити за своїм питвом. Добова норма людини з астмою — 2-2,5 л рідини, включаючи соки, компоти, чай, кисломолочні продукти. Кількість рідини слід обмежити, якщо людина страждає від набряків, має проблеми з кровообігом або у нього діагностовано проблеми з нирками.
Дієта для дитини
На жаль, сучасна екологія і неякісне харчування привели до того, що майже половина всіх випадків діагностування астми доводиться на дітей до 10 років. Дієта при бронхіальній астмі у дітей практично не відрізняється від особливостей дорослого харчування. В їжу для дитини не можна додавати різні приправи і спеції, пропонувати йому тверді сорти сиру, ковбасу, копченості, консерви, маринади і ін.
Підбираючи меню для малюка, дуже важливо виявити і виключити алерген. Чим старша дитина, тим складніше це виявити. Діти можуть безконтрольно що-небудь їсти в школі або самостійно купувати будь-які небажані продукти в магазині.
А ось з малюками перших років життя відстежити і виявити алергени значно легше. Мами поступово вводять прикорм своїм дітям і точно можуть бачити, які продукти чинять негативний вплив на стан здоров’я малюка.
Дозволені продукти
Що можна і що не можна готувати для хворого з астмою? Лікарі рекомендують брати за основу дієтичний стіл № 9 за Певзнером. При підвищеній чутливості до будь-якого продукту слід складати індивідуальне меню.
В раціон хворого необхідно включати наступні страви:
- Легкі вегетаріанські супи.
- Пісні борщі на воді або на 2 або 3 бульйоні.
- Каші, заправлені топленим вершковим, кукурудзяним, рапсовим або лляною олією.
- Овочеві запіканки або тушковані овочі.
- Відварене, запечене або тушковане м’ясо.
- знежирений сир або нежирні кисломолочні продукти, негострі сорти сиру.
- Хліб з темної муки, також дозволена випічка для діабетиків.
При астмі дуже корисні свіжі овочі і фрукти — яблука, овочі зеленого кольору, біла черешня, аґрус, жовта малина і смородина.
Небезпечні і шкідливі продукти

- Курячі яйця при будь-якому способі приготування.
- Йогурти з барвниками і хімічними добавками, сметана, жирне молоко.
- Не можна їсти будь-які копчені, в’ялені, солоні продукти, ковбаси, жирні види м’яса і риби.
- Солодка здоба, напівфабрикати і кондитерські вироби з харчовими добавками.
- Соуси та майонез з великим відсотком жирності, гострі приправи.
Чи не дозволяється їсти деякі сорти горіхів і фрукти насичено червоного кольору.
Нейтральні продукти
Нейтральна їжа дозволяє робити раціон хворого більш різноманітним, однак необхідно чітко відслідковувати реакцію на дані страви і не надто захоплюватися кількістю з’їденого. Найкраще чергувати такі продукти і пробувати їх невеликими порціями. Нестрогие обмеження існують за такими страв:
- Сухофрукти, мед.
- Кава, какао, легкий алкоголь.
- Знежирене коров’яче молоко. Для дітей корисно пити козяче молоко. Перед введенням його в раціон слід обов’язково отримати консультацію педіатра.
- Ранні овочі.
- Деякі види морепродуктів.
Бронхіальна астма — важку недугу, при якому неможливо передбачити тривалість і тяжкість нападу. Тому гіпоалергенна дієта при бронхіальній астмі поряд з медикаментозним лікуванням стає одним з основних умов нормального існування і гарного самопочуття людини з астмою.