Кам’яний звіробій (щітовнік пахучий) — один з найбільш холодостійких папоротей. Від інших видів його відрізняє сильний запах. Але рослина примітно не тільки приємним ароматом, але і цілющими властивостями, що допомагають боротися з багатьма хворобами.
Зміст
- 1 Корисні речовини
- 2 Коли застосовується ?
- 3 Рецепти
- 4 Протипоказання
Корисні речовини
Щитовник пахучий містить:
- Матеріали дубильні речовини — мають протизапальні властивості, знезаражують, гальмують розвиток хвороботворних бактерій, захищають від проникнення інфекції.
- Смоли — природний антисептик.
- Флавоноїди — нейтралізують гістаміни, зменшуючи прояв алергії і запалення.
- Ефірні масла — надають антибактеріальну, протигрибкову, противірусну дію, підвищують імунітет, нормалізують обмін речовин.
- Похідні кумарину — заспокоюють і покращують кровообіг.
- Органічні кислоти — знезаражують, підвищують засвоюваність корисних речовин, ощелачивают кров, що допомагає боротися з інфекціями.
- Мідь — знімає запалення, стимулює роботу імунної системи.
- Цинк — знижує прояв алергії, знімає запалення, бере участь в поглинанні (фагоцитозі) хвороботворних бактерій і вірусів.
- Молібден — підвищує засвоюваність заліза, вітамінів с, Е, В1 В2, В12.
- Залізо — покращує метаболізм і живлення клітин.
- Кобальт — бореться з патогенними мікроорганізмами і стимулює імунітет.
- Алкалоїди — надають жарознижуючу дію.
- Фітонциди — ефективно знімають запалення.
Це далеко не весь перелік корисних речовин, що містяться в листі і коренях щитовника пахучого. Але навіть цього вистачає, щоб зрозуміти, чому його часто застосовують для лікування застуди.
Коли застосовується?
Лікувальні властивості кам’яного звіробою допомагають боротися з такими хворобами :
- Грип.
- Ангіна.
- Жар (використовуються листя рослини).
- Алергічний нежить.
- Бронхіт.
- Пневмонія.
- Туберкульоз.
Застосування щитовника пахучого дозволяє значно полегшити самопочуття пацієнта. Рослина зменшує запалення в горлі, головний біль, ломоту в м’язах, зміцнює імунітет.
Рецепти
В лікарських цілях застосовуються всі частини кам’яного звіробою, причому використовувати можна навіть відмерлі, торішнє листя. Нижче надано список найвідоміших рецептів:
- Настоянка. 20 гр. сировини залийте 200 мл горілки (можна використовувати розведений до 40% спирт) і настоюйте в темному місці протягом 14 днів. Приймайте засіб по 1 ч. Л. (Обов’язкова умова — перед їжею); дітям 2-5 кап розбавляють водою.
- Настій. 2-3 гілочки папороті залийте 300 мл окропу (тобто, окропив), закрийте банку, термос або іншу використовувану ємність щільно прилягає кришкою і залиште на 6 годин. Пийте обов’язково перед їжею по 20 мл до 4-х разів на день. Коли ліки закінчиться, заварку можна просушити і використовувати повторно, поки не зникне характерний запах.
- Відвар. 1 ст. л. трави залийте 200 мл води, а потім обов’язково закип’ятіть. Приберіть з вогню і настоюйте 1 годину під кришкою. Тепер відвар процідіть, щоб позбутися від трави. Пийте за 30 хв до їди по 70 мл тричі на добу.
При ангіні цілющими відварами і настоями можна полоскати горло.
Протипоказання

- Прийом свіжої рослини всередину заборонений. Навіть збирати і заготовляти його рекомендують в рукавичках.
- Небажано використовувати звіробій кам’яний влітку, так як підвищується сприйнятливість шкіри до ультрафіолету.
- Дітям молодшого дошкільного віку можна давати настої тільки після консультації з лікарем.
- Протипоказаний при підвищеному тиску.
Під час лікування бажано дотримуватися нестрогой дієти, так як жирна їжа знижує корисні дії звіробою кам’яного.