Кашель — один із симптомів ГРВІ (хоча також може вказувати на більш серйозні захворювання). Від нього хочеться скоріше позбутися. І в хід йдуть не тільки медикаменти, але й народні засоби. Наприклад, морквяний сік. Він збагачує організм вітамінами і стимулює одужання. Особливо це актуально, якщо захворіла дитина, адже ліки практично не має протипоказань.
Властивості
Морква багата корисними речовинами, що робить її незамінним помічником у боротьбі з кашлем. До того ж вона має солодкуватий приємний смак і за дітьми не потрібно буде бігати, умовляючи сісти ще трохи.
Елементи, якими багата морква:
- Фосфор. Сприяє більш швидкому відновленню клітин. Допомагає перевести вітаміни в легкоусвояемую форму.
- Каротин. Підвищує імунітет, бореться з інфекціями. При нестачі каротину частішають застуди. Його вміст у моркві до 4 разів більше ніж в томатах або абрикосах.
- Магній. Допомагає нормалізувати дихання. Його нестача провокує бронхоспазм і кашель.
- Калій. Зменшує прояв алегрі, виводить токсини і покращує живлення тканин. Це полегшує симптоми грипу і дозволяє організму сконцентруватися на боротьбі з хворобою.
- Вітамін К. Сприяє загоєнню мікропошкодження, що з’являються при кашлі, зменшує першіння в горлі.
- Вітамін Д. Стимулюючи імунітет, допомагає запобігти розвитку застуд.
- Вітамін Е. Впливаючи на судини, допомагає запобігти напади кашлю. Він підвищує імунітет і відновлювальні здатності організму, бореться з бактеріальними і вірусними інфекціями. Тому зроблений з морквини сік рекомендують при затяжному і тільки що почався недугу.
- Натрій. За рахунок судинорозширювальних властивостей сприяє припливу крові і поліпшенню харчування запалених тканин.
- Кальцій. Діючи на клітинному рівні, впливає на проникність мембран.
- Вітаміни групи В. Нормалізують обмін речовин і роботу імунної системи.
З огляду на, наскільки багатий склад овоча, сік моркви допомагає швидко зменшити осиплість голосу, сильний кашель, в тому числі алергічний, зняти біль в горлі.
Вирішуючи, як використовувати від кашлю морквяний сік, враховуйте перебіг захворювання та індивідуальні особливості організму.
рецепти

Підвищити цілющу дію можна, додавши в напій від кашлю молоко, цибулю, редьку та інші інгредієнти:
- Змішати морквяний (100 мл) і лимонний (20 мл) соки, додати 50 мл меду. Приймати по 20 мл до 4 разів на добу. Засіб добре підходить для лікування малюків. Якщо присутній алергія на продукт бджільництва, замінити його на цукор.
- Морквяний фреш змішати з медом у співвідношенні 2: 1. Пити по 20 мл, до 4 разів на день.
- У разі починається бронхіту, для позбавлення від кашлю морквяний сік (100 мл) змішати з молоком (100 мл) і медом (25 мл). Пити по 10 мл 4 рази на день.
- Приготувати фреш з моркви, яблука і цибулини середніх розмірів. Додати 40 мл меду і добре перемішати. Вживати по 20 мл до 5 разів на день. Лікарський препарат полегшує відходження мокроти, і сухий кашель швидко стане вологим і припинитися.
- З 2 коренеплодів вичавити сік. Приблизно вийде 100 мл. Розвести його з молоком 1: 1 (можна замінити 1 ст. Л. Жирних вершків). Приймати по половині порції, до 5 разів протягом дня. Такий напій обволікає горло, угамовуючи настирливий сухий кашель. Результат буде помітний вже на другий день.
- У 200 мл фрешу з коренеплоду додати 1 ч. Л. меду. Таке питво буде корисно не тільки дітям, а й дорослим. При систематичному вживанні застуда швидко відступить.
- Змішати по 100 мл соків моркви, чорної редьки, буряка, журавлини, додати 100 мл горілки і 120 мл меду і 25 мл соку алое. Закип’ятити і відразу прибрати з вогню. Перелити в ємність з темного скла, залишити в холодильнику. Приймати 4 рази на добу по 20 мл. Ліки ефективно навіть при обструкціонного бронхіті, а звичайна застуда з кашлем проходить за 3 дні. Але так як в складі є алкоголь, не рекомендується давати його дітям.
Фреш з цього яскравого овоча швидко окислюється, найбільша концентрація корисних речовин знаходиться в свіжовичавленому напої.
Морквяний сік буде корисний не тільки при кашлі, а й для профілактики ГРВІ. Він сприяє зміцненню імунітету, а також насичує організм вітамінами. Так що фреші з моркви можна вживати хоч щодня.